Serbian Medieval Gold Ring – 14th Century

Ovo je kopija zlatnog prstena iz 14. veka, koji je pripadao Mariji Angelini, nećaki cara Dušana Silnog i ženi Tome Prljubovića, velikaša i vladara Epira, prodat je na aukciji u Drouot aukcijskoj kući u Parizu.
Na prstenu je urezana predstava dvoglavog orla, simbola vladarske kuće Nemanjića, dok su ćirilični natpis sa imenom vlasnice (Kraljica Marija) i ornamenti na karici urađeni u nielo tehnici.
Dimenzije – 3.1 x 2.3 cm, težina 49 grama.

Teroristi su ukrali originalni prsten iz muzeja u Prizrenu 1999 i od tada mu se gubi trag dok nije ponudjen na aukciji u Parizu. Srbija ga nije trazila nazad sto neke ljude nagoni na misljenje da su ga mozda i sami Srbi makli iz muzeja ili jednostavno Srbija ne mari za svoje kulturno i nacionalno blago.

Prsten je izradjen od srebra sa pozlatom. Nisam ga uradio u nielo tehnici vec sam koristion moderni crni emajl. Tehnika izrade nakita danas se ne moze uporediti sa onim sto su stari majstori imali. Zlatari tog doba su imali pcelinji vosak, iglu, dnevno svetlo ili svecu i neku glinu za pravljene kalupa u koji se lio metal. To je bilo sve. Iz tog razloga srednjevekovni nakit je bio precizan koliko i ruka majstora i zato je bilo tesko kopirati ne samo dizajn vec i greske koje kompjuter ne pravi. Dvoglavi orao i ostali detalji su skinuti sa slika na aukcijskom sajtu (koliko je to bilo moguce). Dimenzije odgovaraju specifikaciji originalnog prstena.

Prsten se nalazi u privatnoj kolekciji u Republici Srpskoj.

Ovde mozete pogledati original na sajtu aukcijske kuce:

https://www.drouot.com/lots/8985602?actionParam=recherche&controllerParam=lot&fromId=

This is a an accurate copy of a Serbian medieval ring that was sold at an auction in Paris. It belonged to the niece of the last Serbian Emperor Dushan the Mighty. The double headed eagle on the seal represents the House of Nemanjic. I made it in silver with gold plating. It now belongs to a private collector in Republika Srpska.

The pictures of the original are on the link above.

 

Share with: